Projekty - rodinné domy

RD Rtyně v Podkrkonoší

Projekt: 2009
Realizace: 2011/12
Konstrukční systém: zděný, monolitické stropy
Zastavěná plocha: 226 m2
Počet místností: 6+kk
Automobil: garáž pro 2 vozidla
Další: kryté stání, venkovní bazén a samostatný sklípek

Základní ideou celého návrhu byla představa jednoduchého čistého kvádru na „zvednuté“ terénní platformě. Tato idea pak byla transformována do výsledné podoby odpovídající požadavkům definovaným investorem.

Při zpracování návrhu bylo zásadní vypořádat se s požadavkem na využití výhledu severním směrem a orientaci pobytových prostorů především na jih, ke slunci a do zahrady. Kromě dobrého dispozičního řešení hrálo velkou roli právě kvalitní osvětlení a oslunění všech pobytových ploch.

Dalším zásadním hlediskem pro nás bylo prostorové řešení domu. Z vnějšku střídmá hmota domu je uvnitř propojena kontinuálním prostorem. Jeho navazující, funkčně odlišné, části mají také odlišné kvality (materiály, proporce, světlo) a právě propojující optické vazby umožňují tuto různorodost vnímat. Základem řešení je výškově diferencovaný hlavní obytný prostor, propojený přes galerii do pracovny v horním podlaží a dále pak do chodby k dětským pokojům. Optická vazba funguje také právě mezi galerií (obytným prostorem) a jižní terasou v horním podlaží.

Dům je navržen pro 4 člennou rodinu. V přízemní části je umístěn společný obytný prostor a technické zázemí domu, v patře je pak tzv. klidová zóna jednotlivých členů rodiny.

Hlavní nástup k domu je směřován od západu (příjezdové komunikace), průchodem krytým parkovacím stáním. Přes vstupní zádveří je přímo přístupný hlavní obytný prostor. Ten je základem celého dispozičního řešení a spojuje „obývací pokoj“ s jídelnou a kuchyní i schodištěm do patra. Prostor je orientován na východ, jih i západ, má přímé vstupy na terasy a do obytné zahrady.

V přízemí na tento prostor navazuje také klidová část, tvořená saunou, koupelnou a relaxační místností, která může také sloužit jako pokoj pro hosty.

Na vstup do domu navazuje dále šatna a technická místnost.

Schodiště z přízemí do patra prochází otevřenou „galerií“. Zde je umístěna pracovna a také je odtud vstup do samostatné ložnice rodičů (se šatnou a koupelnou) a do klidové části dětí (pokoje + koupelna).

Oba dětské pokoje i „rodičovská část“ mají přístup na jižní terasu.

Spoluautor studie: Lukáš Svoboda

Foto: Jiří Ernest

Copyright © 2012 BITTNER architects | Created by Webové studio Xlibris.cz | Valid XHTML 1.0!   .