Projekty - rodinné domy

RD na Hané

Projekt: 2012
Realizace: 2012
Konstrukční systém: keramické zdivo, železobetonové stropy, dřevěná konstrukce krovu
Zastavěná plocha: 192 m2
Počet místností v domě: 4+kk
Automobil: garáž pro 2 vozidla

Rodinný dům je navržen na venkov, proto vstupuje do tohoto prostředí neokázale. Snahou bylo dodržet typické venkovské proporce domu.

Architektonické řešení akcentuje obytnou část domu jako dominantní dvoupodlažní objem zakončený sedlovou střechou. Ostatní obejmy jsou přízemní s plochou střechou. Hmotová kompozice vytváří polouzavřený dvůr – soukromé, celodenně osluněné místo pro terasu a zahradu, s výhledem do ničím nerušeného okolí. Na tento dvůr jsou orientovány výhledy ze všech obytných místností domu a také je odsud umožněn optický průhled do prostorné voliéry s ptactvem.

Dominantní materiály jsou voleny s ohledem na venkovské prostředí v kombinaci dřevo – kámen. Dřevo podtrhuje akcentaci hlavního objemu domu, kámen je uplatněn na všech zbylých přízemních hmotách. Zajímavého výrazu domu bylo docíleno prolínáním těchto dvou zásad použití materiálů v několika fasádních detailech. Kámen, který přesahuje z přízemní hmoty garáže až do dvoupodlažní hmoty domu vhodně zvýrazňuje vstup (a zároveň chrání provozně namáhané místo). Dále kámen zvýrazňuje hmotové uskočení hlavního obytného prostoru v přízemí v jižním průčelí. Toto uskočení napomáhá přirozeně chránit velké prosklené plochy a tím zabraňuje přehřívání interiéru domu. Kamenný obklad bude proveden také na soklu domu.

Vnitřní uspořádání domu bylo navrhováno s ambicí vytvořit zajímavý a nevšední prostor. Ačkoli není obytná část domu rozměrově nijak zbytečně veliká, celková kompozice dodává vnitřnímu prostoru překvapivou velkorysost. Hlavní obytný prostor – obývací pokoj s jídelnou a kuchyní zaujímá téměř celou, nijak nedělenou plochu domu. S horním patrem, kde se nachází klidová zóna domu, je tento prostor propojen 7m dlouhou podélnou galerií. Ta se bude nejvýrazněji uplatňovat při vstupu do obytného prostoru, na jehož osu navazuje. Ve chvíli, kdy se před vstupujícím otevře celý obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem v pozadí (a s prosklenými plochami umožnujícími průhled do zahrady), otevře se nad ním i galerie s průhledem do druhého patra, prosvětlená střešními okny a pohledově ukončená krbem naproti.

Copyright © 2012 BITTNER architects.