Projekty - občanské stavby

Přírodní divadlo Val

Studie: 2009
Konstrukční systém: rekonstrukce původního objektu + nově přistavěná část - dřevostavba,
Zastavěná plocha: 144 m2

Zadáním architektonické studie bylo vyřešit nutnou úpravu stávající správní budovy areálu Přírodního divadla ve Valu. Zde se konají kulturní akce minimálního rozsahu i náročné festivalové akce s několikatisícovou návštěvností.  Zrekonstruovaná budova bude plnit několik funkcí: příprava jednoduchých jídel a výdej nápojů pro účastníky, vnitřní bistro s posezením pro menší akce, sklad jeviště, úschovna zavazadel, zázemí a klubovna pro účinkující a úsporné ubytování.

Z jednoduchého technického průzkumu objektu vyplynulo, že pouze menší část objektu je vhodná k rekonstrukci a zhruba 2/3 je nutné zcela přebudovat. Stávající kryté sezení zůstane zachováno v původní podobě. Zásadním požadavkem bylo dodržení stávajícího půdorysu a minimální pořizovací náklady.

Architektonické řešení se snaží o vytvoření neokázalého, střídmého soudobého výrazu. Využívá modifikovaný profil venkovského domu, s výraznou lineární proporcí. Navržený vzhled objektu odpovídá přírodnímu charakteru okolního prostředí, dominantním materiálem novostavby je dřevěný obklad v přírodním provedení. Cementovláknité desky na spodním podlaží odkazují na utilitární funkci budovy a také odolá nárazovému náporu návštěvníků. Budova bude užívána pouze v letní sezóně, což umožňuje svobodnější konstrukční řešení. Rekonstruovaná část objektu zůstane kontrastně opatřena bílou omítkou.

Spoluautor: Lukáš Svoboda

Copyright © 2012 BITTNER architects | Created by Webové studio Xlibris.cz | Valid XHTML 1.0!   .